Detta hjälper till att hålla din julgran vacker!

Detta hjälper till att hålla din julgran vacker!

Varje år hänger vi upp allt vi har i den: gamla kulor, nya kulor, rådjur, hus, bilar, ugglor och chokladkransar. Inte riktigt i en stil. Men nästan varje föremål har sin egen historia, så vi hänger upp allt igen. Vi tycker att det är vackrare än en annan färg julkulor varje år.

Bästa tipsen för din julgran: välj rätt, vänja dig, såga, mata och framför allt ställ den inte bredvid värmen!
Vilken julgran ska jag välja?
Du kan nu även köpa en riktig julgran online. Men var du än köper den, liten som stor, Serbian Den eller Nordmann…. valet är stort!

Det säger sig självt att du väljer en julgran som inte har bruna barr eller ens döda grenar. Låt det vara och välj en fräsch grön. Du kan alltid ta bort några grenar om formen inte riktigt faller dig i smaken. Förutom ett stort träd inuti har jag också ett litet vid bakdörren. Dekorerad med lite röda bär.

Vänj dig, såga och ställ den inte bredvid värmen!
Transportera sedan din julgran – brottning eller inte, som det brukar bli hos mig – hem. Vill du göra det enklare för dig själv kan du nu enkelt beställa din julgran online.

Såga om möjligt även av en liten bit av stammen, så att granen lättare tar upp vatten och näring.

Men se upp: placera inte ditt träd direkt i det varma vardagsrummet. Låt honom vänja sig vid det. Jag lägger den alltid i skjulet över natten först. Såga om möjligt även av en liten bit av stammen, så att granen lättare tar upp vatten och näring. Dagen efter hittar du ett fint, gärna lite kallt, ställe (alltså inte precis bredvid värmen om möjligt) i vardagsrummet och sätter upp granen.

Vattna och mata din julgran
För att hålla trädet vackert längre vattnar och matar du det såklart regelbundet. Det är bäst att ge ett träd med en rotklump universalväxtfoder som du löser upp i vatten. Men visste du att du också kan hålla julgranar utan rotklump vackra längre genom att mata dem? Och med snittblomsmat! Denna snittblomsmat ser till att det sågade trädet kan absorbera vatten bättre och förser även trädet med lite näring.

Tips: ge julgranar en klump universalväxtfoder som du löser upp i vatten. Rotlösa julgranar håller också längre om du ger dem lite snittblomsmat!

Nålförlust går naturligtvis inte att förhindra helt, men med alla dessa tips från trädgårdsbloggaren kanske du kan motverka det lite grann. Är din dammsugare nöjd också

Använder grönt avfall
Vanligtvis putsar jag trädet i botten för att få formen snyggare och för att se till att den passar i standarden. Jag slänger inte dessa grenar utan knyter ihop dem med ett fint enkelt band som en bukett. Du kan även göra en fin krans av den som du kan se på de vackra exemplen jag hittade på pinterest. Så du har faktiskt en träd- och dörrdekoration på en rea!

Omplantering av träd efter jul
Om du väljer ett träd med rotklump och du har en trädgård kan du sätta trädet i trädgården efter jul. Det finns människor som gräver fram sin egen julgran varje år, och sätter tillbaka den i trädgården efter jul. Jag har provat det många gånger utan framgång. Julgranen dör och brukar ändå hamna i bitar i den gröna behållaren runt maj. Det är förresten inte förvånande när man ser vilken typ av rötter som ofta fortfarande är fästa vid “klumpjulgranarna”. Så nästan ingenting.

Men det förblir en romantisk idé. Ta bort ditt eget träd från trädgården varje år. Så jag köpte också ett litet träd med rotklump i år, kanske provar en gång till…..

Back To Top