Attackera granen med en yxa?

Attackera granen med en yxa?

Julen är precis runt hörnet, och därför är det dags att ge sig ut på vägen igen för att plocka fram en julgran. Och det fina är att du nu också kan välja dem själv i skogen. Så vi letar efter verktygen, för vi ska tvätta den grisen. Yxan hittades snabbt bland trädgårdsredskapen. Men …….. det visade sig inte vara det bästa exemplaret. Så därför först en blogg om yxor istället för julgranar…. Nu är det förstås bättre att hugga ner en julgran än att hugga den. Men det åsido. Har du en trädgård är en bra yxa alltid nyttig att ha hemma!

Snarare inte en trubbig yxa
Självklart kan man inte hugga med trubbyxa. Dags för en ny. Och gissa vad, du har yxor och yxor, och… yxor. Det finns många typer och storlekar till salu. Och hur väljer man rätt yxa? Vi har listat ett litet urval av finska Fiskars sortiment, som har tillverkat dessa vackra kvalitetsprodukter i mer än 350 år.

Yxor i alla former och storlekar
Intet ont anande var jag den första som tog en universalyxa från hyllan. En sorts allrounder så att säga. Att tända, klippa grenar eller ta bort barken från stammar, den här yxan gör det utan ansträngning. Det verkade som ett utmärkt val, tills jag såg mig omkring lite längre. För i ställningen bredvid hängde en vacker klyvyxa. Lite större och namnet säger allt, återigen extremt lämplig för att klyva större trädstammar. Den klyver även de tjockaste stockarna på en gång!
Fint att ha i brasan (så länge det fortfarande är tillåtet :)).

Tittar man lite längre passerade också det de kallar en fritidsyxa. Men den där är mer för de riktiga scouterna bland oss, eftersom de kan göra upp en lägereld med den på nolltid. Med de där lockarna till att börja med. På grund av sin lilla storlek kan du enkelt ta med dig denna lilla yxa vart du än går. Praktisk istället för en stor kniv för vandringsturer, men det är mer för folk i den verkliga norra delen eller om du är på semester där, förstås, för det är inte riktigt meningen i skogen här.

Ett andra liv
För mycket val kan förvirra en person, så mycket är uppenbart. Och jag har en bra yxa hemma, så det slutade med att jag kom hem med yxan och knivslipen. Särskilt i denna tid med ibland många presenter verkade det vara en bra idé att inte kasta den gamla trubbiga yxan direkt. Men det är bara att slipa om så håller det några vintrar till. Och den här yx- och knivslipen, gjord av keramisk slipsten, är som tur är en Fiskars, så inte en av engångstypen. Och även praktisk för att slipa köksknivar.

Den här knivsliparen ligger nu under trädet som vi äntligen fick från järnaffären. Ok, det är inte helt i linje med den tidigare hållbarhetstanken. Låt oss bara säga att slutresultatet är 1-1.

Back To Top